وقوع حوادث ناشی  از کار و تکلیف کارفرما 

 

بر اساس ماده ۶۵ قانون تأمین ‌اجتماعی، درصورت وقوع حوادث ناشی از کار، کارفرما مکلف است اقدامات لازم اولیه را برای جلوگیری از تشدید وضعیت حادثه‌دیده انجام دهد و گزارش حادثه را ظرف سه روز اداری از تاریخ وقوع به صورت کتبی به سازمان تأمین ‌اجتماعی اطلاع دهد.

مفهوم حادثه ناشی از کار 

حادثه‌ای ناشی از کار تلقی می‌شود که در محیط کار و به سبب کار و در حین انجام وظیفه رخ دهد. در اوقاتی که بیمه‌شده از محل سکونت به محل کار مراجعه کند و دچار حادثه شود حادثه، ناشی از کار تشخیص داده می‌شود همچنین اگر بیمه‌شده برای کمک به کارگر حادثه‌دیده دچار آسیب شود نیز حادثه ناشی از کار تعریف می‌شود. بر اساس ماده ۶۵ قانون تأمین ‌اجتماعی، چنانچه کارفرما برای جلوگیری از تشدید وضع حادثه‌دیده متحمل هزینه‌هایی شود، از آنجایی که بیمه‌شده تحت‌ پوشش تأمین ‌اجتماعی است و این سازمان مکلف به ارایه خدمات درمانی به بیمه‌شدگان است، کارفرما می‌تواند برای دریافت هزینه‌های خود به سازمان تأمین ‌اجتماعی مراجعه کند تا برابر مقررات در این خصوص اقدام شود.

مطابق ماده ۶۰ قانون تأمین اجتماعی حوادث ناشی از کار حوادثی است که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه‌شده اتفاق می‌افتد. مقصود از حین انجام وظیفه تمام اوقاتی است که بیمه‌شده در کارگاه یا موسسات وابسته یا ساختمان‌ها و محوطه آن مشغول کار بوده یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه عهده‌دار انجام ماموریتی باشد. اوقات مراجعه به درمانگاه یا بیمارستان یا برای معالجات درمانی و توانبخشی و اوقات رفت و برگشت بیمه‌شده از منزل به کارگاه جزو اوقات انجام وظیفه محسوب می‌شود، مشروط بر اینکه در زمان عادی رفت و برگشت به کارگاه اتفاق افتاده باشد. حوادثی که برای بیمه‌شده حین اقدام برای نجات سایر بیمه‌شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می‌افتد حادثه ناشی از کار محسوب می‌شود.

 

تعهدات سازمان تامین اجتماعی  در خصوص حادثه ناشی از کار

به استناد قوانین تأمین ‌اجتماعی، بیمه‌شدگان مشمول در صورتی که بر اثر حادثه ناشی از کار مصدوم یا فوت شوند، تعهدات قانونی به آنها تعلق می‌گیرد. درمان، پرداخت غرامت دستمزد ایام بیماری درصورت عدم اشتغال به کار و استراحت، تحویل پروتز و اروتز درصورت نیاز به این وسایل، پرداخت غرامت نقص عضو، هزینه کفن و دفن، پرداخت مستمری ازکارافتادگی جزیی یا کلی ناشی از کار و پرداخت مستمری بازماندگان، از جمله تعهدات قانونی قابل ارایه به بیمه‌شدگان حادثه‌دیده ناشی از کار است. در تعلق تعهدات قانونی فوق به بیمه‌شده حادثه‌دیده ناشی از کار، سابقه پرداخت حق‌بیمه در احراز شرایط لحاظ نمی‌شود و به بیمه‌شده با هر سال سابقه پرداخت حق‌ بیمه، کمک‌های قانونی ارایه می‌شود.

 

مسئولیت کیفری حادثه ناشی از کار

 مسئولیت کیفری حادثه، حسب نظر بازرسان کار یا کارشناسان رسمی دادگستری و بر اساس رأی قضایی بر عهده مقصر یا مقصران حادثه است. حسب ماده ۹۵ قانون کار، مسئولیت اجرای مقررات و ضوابط فنی و بهداشت کار بر عهده کارفرما یا مسئولان واحد‌های موضوع ذکرشده در ماده ۸۵ این قانون خواهد بود.  هر گاه بر اثر عدم رعایت مقررات مذکور از سوی کارفرما یا مسئولان واحد، حادثه‌ای رخ دهد، شخص کارفرما یا مسئول مذکور از نظر کیفری و حقوقی و نیز مجازات‌های مندرج در این قانون مسئول است.