مجازات شهادت دروغ
مجازات شهادت دروغ
شهادت دروغ یا ادعای کذب راجع به موضوعی که تحت پیگرد قانونی است به قصد و نیت انتفاع نه تنها خلاف شرع و اخلاق است بلکه قانونگذار برای آن تعیین تکلیف کرده و مجازات تعیین کرده است.
شهادت عبارت است از اینکه شخصی به نفع یکی از اصحاب دعوی و بر ضرر دیگری اعلام اطلاع و خبر از وقوع امری کند. شهادت یکی از ادله دعاوی اعم از جزایی یا حقوقی با سابقه بسیار طولانی است که در دستگاه قضایی تمام کشورها نیز امری پذیرفتهشده است اما حدود استفاده و درجه و اعتبار آن متفاوت است. لذا به دلیل اهمیت زیاد این موضوع هم برای شاهد و هم برای شهادت، شرایط و ضوابط سنگین و دقیقی پیشبینی شده است.
شهادت ممکن است در مورد حقوق مالی، حقوق غیرمالی، بدنی، حدود و قصاص باشد و بسته به موضوع دارای نصاب و تعداد مخصوص برای اثبات است که قانون حدود آن را در موارد و موضوعات مختلف مشخص کرده است.
بنا به تعریف علم حقوق، شهادت کذب عبارت است از ادای گواهی دروغ توسط گواه نزد مقامات قضایی، که ادای چنین شهادتی عواقب قضایی در پی دارد.
بنا بر نص قانون، مجازات سه ماه و یک روز تا دو سال حبس یا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا ۱۲ میلیون ریال جزای نقدی مطابق ماده ۶۵۰ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، برای گواه به دلیل شهادت دروغ تعیین می شود.
به گزارش روابط عمومی دادسرای عمومی و انقلاب کرمانشاه، شهادت دروغ موجب بطلان حکم شده و هر حکمی که بر این اساس صادر شود بلااثر است و هر گاه کسی با شهادت کذب سبب ورود خسارت شود باید آن را جبران کند. به عبارتی در شهادت کذب نیز شهود باید خسارت زیاندیده را جبران کنند. همچنین در امور کیفری یکی از جهات درخواست تجدیدنظر، دروغ بودن شهادت شهود است.
چنانچه شاهد پس از اتیان سوگند، شهادت دروغ بدهد با احراز این موضوع برای دادگاه، مجازات سوگند و شهادت دروغ قابل جمع است همچنین اگر شهادت دروغ در مورد حدود، قصاص یا دیات باشد قاعده جمع مجازاتها اعمال میشود.
در مواردی که دو نفر به آنچه که موجب قتل است، شهادت دهند مثل ارتداد، یا چهار نفر شهادت دهند به آنچه موجب رجم است مثل زنا و بعد از اجرای حد یا قصاص ثابت شود که شهادت دروغ دادهاند قاضی و مامور از طرف او که حد یا قصاص را اجرا کرده است ضامن نیستند بلکه قصاص بر شهود کذب است با رد دیه به آنها؛ به دلیل اینکه شهود کذب سبب تلف شدهاند و در اینجا سبب اقوی از مباشر است.
بنابراین در مواردی که دادگاه از مطلعین درخواست ادای شهادت یا اطلاع میکند و بعد معلوم شود که خلاف واقع شهادت دادهاند اعم از اینکه به نفع یا ضرر یکی از طرفین باشد علاوه بر مجازات شهادت دروغ چنانچه موجب وارد آمدن خسارتی شده باشند به پرداخت نقدی یا جزایی محکوم خواهند شد.
برگرفته از روزنامه حمایت
مطالب مرتبط
شهادت ، شهادت دروغ ، مجازات شهادت دروغ ، شهات دروغ در دادگاه ، شهادت دروغ نزد قاضی
مهلت بارگذاری فرم تبصره ماده ۱۰۰ مالیات 1402
سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص نحوه بارگذاری اطلاعات مشمولان تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات های مستقیم در سامانه مای تکس، گفت: اطلاعات افراد صورت مرحله به مرحله در حال بارگذاری است.
مصوبه شورای فقهی بانک مرکزی در مورد ضرورت تفهیم قراردادها با ادبیات گفتاری صحیح به مشتریان
بخشنامه بانک مرکزی درباره مصوبه شورای فقهی بانک مرکزی با موضوع ضرورت تفهیم قراردادها با ادبیات گفتاری صحیح
مصوبه اشتغال دانشآموختگان دانشگاهها
تصویبنامه در خصوص فراهم کردن زمینه اشتغال دانش آموختگان دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی، وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری
برگزاری آزمون استخدامی شوراهای حل اختلاف
حجتالاسلام والمسلمین صادقی با اشاره به برگزاری آزمون استخدامی شوراهای حل اختلاف در نیمه دوم سال جاری، افزود: ۱۰ هزار نفر امسال از طریق این آزمون جذب قوه قضاییه خواهند شد.
مصوبه هیئت وزیران مبنی بر دریافت خسارت افت قیمت وسایل نقلیه
با مصوبه هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۳/۲۰ بیمه ها مکلف به پرداخت خسارت افت قیمت وسیله نقلیه شدند .
اعلام نتایج آزمون وکالت سال 1402 مرکز وکلا
اعلام نتیجه آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه اسفند ماه ۱۴۰۲ لینک اعلام نتیجه آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه اسفند ماه ۱۴۰۲، آزمون پروانه کارآموزی وکالت مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه در سامانه سازمان سنجش فعال و قابل دسترسی است.
مهمترین اخبار حقوقی هفته دوم خرداد ۱۴۰۲
تشکیل پرونده برای سقوط بالگرد رییس جمهور، تکذیب بازداشت علی پروین، بازداشت مسئول سابق سازمان لیگ، بازداشت یاشار سلطانی و صفورا آذرپیک و احضار رائفی پور از اخبار حقوقی و قضایی هفته سوم خرداد 1403 بود .
ارائه مشاوره حقوقی در اماکن زیارتی
رئیس مرکز وکلای قوه قضاییه از طرح جدید این مرکز برای حضور و ارائه مشاوره وکلا و کارشناسان و مشاوران خانواده در اماکن زیارتی خبر داد.
رای وحدت رویه درمورد مرجع صالح در رسیدگی به جرائم «ضابط دادگستری فاقد کارت»
هیات عمومی دیوان عالی کشور جدیدترین رای وحدت رویه خود را درباره مرجع صالح در رسیدگی به جرائم «ضابط دادگستری فاقد کارت» صادر کرد.
امضای موافقتنامه معاضدت حقوقی در امور کیفری بین ایران و قطر
رئیس قوه قضائیه بر عملیاتیسازی کامل موافقتنامههای منعقده میان ایران و قطر در حوزه معاضدتهای قضایی و انتقال محکومان تاکید کرد.
ثبت ديدگاه