باید ها و نباید های اعاد ه داد رسی کیفری
اعاد ه به معنای برگرد اند ن بود ه و اعاد ه د اد رسی نیز به مفهوم محاکمه و رسید گی به موضوعی است که حکم قطعی د رباره آن صاد ر شد ه است. اعاد ه د اد رسی یا تجد ید محاکمه یا تمد ید رسید گی، از طرق فوقالعاد ه رسید گی به امور کیفری است که د ر مورد احکام قطعی قابل اجرا و اعمال است.
د کتر حامد رحمانیان، حقوقد ان و قاضی د اد گستری د ر گفتوگو با «حمایت»، موارد و ترتیبات د رخواست اعاد ه د اد رسی از د یوان عالی کشور را بررسی کرد ه است که د ر اد امه میخوانید :
دکتر رحمانیان د ر این زمینه اظهار کرد : اعاد ه د اد رسی یعنی فرآیند رسید گی به یک پروند ه مجد د ا و از نو انجام شود و به این د لیل که جزء شیوههای فوقالعاد ه اعتراض است، به این معناست که د ر حال اعتراض به یک رای قطعی هستیم و سختگیری قانونگذار نیز به همین علت است.
اعاد ه د اد رسی فقط د ر مورد احکام محکومیت قابل پذیرش است
وی افزود : اعاد ه د اد رسی فقط د ر مورد احکام محکومیت قابل پذیرش است. به این معنا که د ر مورد قرارها و آرای برائت به هیچ وجه، اعاد ه د اد رسی وجود ند ارد و نمیتوان د ر مورد آنها، تقاضای اعاد ه د اد رسی مطرح کرد .
این حقوقد ان با بیان اینکه قانونگذار هفت مورد و وضعیت را د ر ماد ه ۴۷۴ قانون آیین د اد رسی کیفری مصوب سال ۱۳۹۲ پیشبینی کرد ه است، عنوان کرد : بر اساس این ماد ه، د رخواست اعاد ه د اد رسی د ر مورد احکام محکومیت قطعی د اد گاهها، اعم از آن که حکم مذکور به اجرا گذاشته شد ه یا نشد ه باشد ، د ر موارد ی پذیرفته می شود .
وی د ر خصوص موارد پیشبینی شد ه د ر ماد ه ۴۷۴ این قانون نیز گفت: د ر موارد ی که کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شد ه و سپس زند ه بود ن وی محرز شود ؛ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی، محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد ؛ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد د یگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شد ه باشد ، بهطوری که از تعارض و تضاد مفاد د و حکم، بیگناهی یکی از آنان احراز شود ؛ د رباره شخصی به اتهام واحد ، احکام متفاوتی صاد ر شود ؛ د ر د اد گاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهاد ت خلاف واقع گواهان، مبنای حکم بود ه است؛ پس از صد ور حکم قطعی، واقعه جد ید ی حاد ث یا ظاهر یا اد له جد ید ی ارائه شود که موجب اثبات بیگناهی محکوم علیه یا عد م تقصیر وی باشد و نیز د ر مورد ی که عمل ارتکابی جرم نبود ه یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد ، د رخواست اعاد ه د اد رسی پذیرفته میشود .
صرف اد عا برای پذیرش اعاد ه د اد رسی کفایت نمیکند
رحمانیان اد امه د اد : د ر صورتی که محکومعلیه قطعی، مد عی یکی از این هفت مورد باشد و مستند اتی برای این اد عای خود ارائه کند ، میتوان د رخواست اعاد ه د اد رسی او را پذیرفت. بنابراین صرف اد عا د ر این خصوص کفایت نمیکند . این موارد نیز همانطور که د ر ماد ه ۴۷۴ قانون آیین د اد رسی کیفری بیان شد ، عموما موضوعاتی هستند که ناد رست بود ن رای قطعی را تا حد ود ی آشکار میکنند . مانند اینکه بهطور مثال، د ر یک پروند ه قتل، یک نفر بهعنوان قاتل محکوم شد ه و سپس مشخص شود که مقتول زند ه است که چنین مورد ی نشان مید هد بهطور قطع، رای ناد رست است یا اینکه اد له جد ید ی کشف یا توسط محکومعلیه ارائه شود که د ر زمان رسید گی به پروند ه وجود ند اشته است.
وی با بیان اینکه د رخواست اعاد ه د اد رسی حتما باید به د یوان عالی کشور ارائه شود و این موضوع را نباید د ر د اد گاه بد وی یا واحد اجرای احکام د رخواست کرد ، افزود : این د رخواست د ر د یوان عالی کشور ثبت و به یکی از شعب د یوان ارجاع میشود و شعبه مزبور نیز د رخواست مورد نظر را با اد له ارائهشد ه بررسی میکند و د ر صورتی که به طور اجمالی و کلی بپذیرد که موضوع از موارد اعاد ه د اد رسی است، انجام اعاد ه د اد رسی را تجویز می کند .
این حقوقد ان تصریح کرد : نکته مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد ، این است که از لحظه اجازه این موضوع از سوی د یوان عالی کشور، میتوان اجرای رای قطعی را متوقف کرد . چون د ر بسیاری از موارد ، محکومعلیه یا خانواد ه یا وکیل او که میخواهند مانع از حبس فرد مورد نظر شوند ، به عنوان یک راهکار، اینگونه مطرح میکنند که از د یوان، تقاضای اعاد ه د اد رسی کرد هاند و از مسئولان اجرای احکام میخواهند که محکوم علیه فعلا زند انی نشود تا نتیجه اعاد ه د اد رسی مشخص شود . این د ر حالی است که صرف د رخواست اعاد ه د اد رسی مانع از اجرای حکم نیست و حکم قطعی باید اجرا شود و د ر نهایت، اگر این د رخواست از سوی د یوان عالی کشور پذیرفته شد و انجام آن را تجویز کرد ، به واحد اجرای احکام اعلام میکند که اجرای کم متوقف شود .
رای وحد ت رویه د یوان عالی کشور
وی تاکید کرد : رای وحد ترویهای از د یوان عالی کشور صاد ر شد ه است که بر اساس آن، حتی د ر موارد ی که حکم، سالب حیات بود ه و مجازات، جبران ناپذیر باشد ، نیز د رخواست اعاد ه د اد رسی مانع از اجرای حکم نخواهد بود ؛ مگر اینکه همان شعبه د یوان، حتی اگر د رخواست اعاد ه د اد رسی را نپذیرفته باشد ، پس از نگاهی اجمالی به د رخواست مورد نظر، اعلام کند که فعلا بهطور موقت، حکم مزبور اجرا نشود .
رحمانیان خاطرنشان کرد : اعاد ه د اد رسی د ر حقیقت، به معنای نقض یک حکم قطعی است که به آن اعتراض شد ه است. د ر این خصوص، این موضوع باید مورد توجه قرار بگیرد که پس از اینکه د یوان عالی کشور، اعاد ه د اد رسی را تجویز کرد ، پروند ه را به یکی از شعب همعرض همان د اد گاهی که حکم قطعی را صاد ر کرد ه است، ارسال میکند که معمولا یکی از شعب د اد گاه تجد ید نظر استان است و این شعبه نیز رسید گی مجد د را انجام د اد ه و حکم صاد ر میکند .
برگرفته از حمایت
ثبت ديدگاه