مشاوره حقوقی قرارداد
اگر نیاز به اخذ مشاوره تلفنی با وکیل قرارداد و مشاوره حقوقی درباره ” فسخ قرارداد ” و یا سایر موضوعات حقوقی دارید می توانید با تلفن ثابت با شماره ۹۰۹۹۰۷۲۸۳۵ تماس بگیرید و یا از طریق اینجا از خدمات حقوقی وکلای مجرب و پایه یک تهران به طور ۲۴ ساعته و شبانه روزی بهره مند شوید .
تفاوت های بطلان و فسخ قرارداد
بطلان قرارداد به این معناست که گویی قراردادی که بین طرفین منعقد شده، از ابتدا فاقد اعتبار و اثر حقوقی بوده و به عبارتی اصلا وجود خارجی پیدا نکرده است. اما در خصوص فسخ باید گفت که آثار قرارداد از زمان انعقاد تا زمان فسخ باقی می ماند.
قراردادها بنا بر اراده طرفین قرارداد و نیز در چارچوب قوانین و مقررات تنظیم می شوند و بسته به موضوع قرارداد، دارای شرایط و ویژگی هایی هستند که طرفین ملزمند مفاد آنها را رعایت کنند. اما گاهی اوقات ممکن است اتفاقاتی رخ دهد یا تخلفاتی صورت گیرد که در این شرایط، قرارداد دچار بطلان یا فسخ شود.
بطلان قرارداد
بطلان قرارداد به معنای این است که از ابتدا قراردادی که بین طرفین منعقد شده، فاقد اعتبار و اثر حقوقی بوده و به عبارتی اصلا وجود خارجی پیدا نکرده و فی الواقع مانند این است که هیچگونه قراردادی میان طرفین از ابتدا به وجود نیامده است.مانند اینکه اگر در یک قرارداد خرید و فروش مشخص شود که بیع جاری شده از ابتدا باطل بوده است، فروشنده باید ثمن را مسترد و خریدار نیز باید مورد معامله را مسترد کند.
برای مشاهده دلایل بطلان قراردادها می توانید به اینجا مراجعه کنید .
موارد بطلان قرارداد
موارد ذیل سبب بطلان قرارداد میشوند:زمانی که هر یک از طرفین معامله، فاقد اهلیت قانونی لازم در زمان معامله باشد، مانند اینکه یکی از طرفین محجور (مجنون، صغیر، سفیه و…) باشد.
در این صورت اگر قراردادی در آن زمان منعقد شود، آن قرارداد باطل است.در صورتی که هر یک از طرفین دارای انگیزه نامشروع جهت تنظیم قرارداد باشند و انگیزه و نیت خود از تنظیم قرارداد را در آن ذکر کنند، نیز مورد، شامل بطلان قرارداد میشود.
در این صورت اگر قراردادی در آن زمان منعقد شود، آن قرارداد باطل است.در صورتی که هر یک از طرفین دارای انگیزه نامشروع جهت تنظیم قرارداد باشند و انگیزه و نیت خود از تنظیم قرارداد را در آن ذکر کنند، نیز مورد، شامل بطلان قرارداد میشود.
در فرضطرح دعوا در محاکم دادگستری شما می بایست با تقدیم لایحه ابطال قرارداد ، جهات و دلایل خود را برای دادگاه تبیین نمایید .
فسخ قرارداد
در فسخ قرارداد، شرایطی به وجود میآید که یکی از طرفین، می تواند قرارداد را به صورت یک طرفه فسخ کند و برای انجام این کار، نیازی به توافق با طرف مقابل ندارد.
آثار عقدی که فسخ میشود، تا لحظه فسخ، از سوی کسی که حق فسخ دارد، باقی میماند.
آثار عقدی که فسخ میشود، تا لحظه فسخ، از سوی کسی که حق فسخ دارد، باقی میماند.
تفاوت میان بطلان و فسخ قرارداد
همانطور که قبلا به تفاوت میان بطلان قرارداد و انفساخ قرارداد اشاره کردیم بطلان و فسخ قرارداد نیز با هم تفاوت دارند در بطلان قرارداد، قرارداد فاقد اثر و اعتبار حقوقی است. اما در فسخ، آثار قرارداد از زمان انعقاد تا زمان فسخ، باقی میماند.به طور مثال فرض کنید قرارداد اجاره یک ملک تجاری، بین موجر و مستاجر با مبلغ اجاره ماهیانه ۵٠٠ هزار تومان منعقد و در قرارداد قید میشود که هر یک از طرفین در هر زمان میتواند قرارداد را فسخ کند.
مستاجر اجاره یک ساله یعنی ۶ میلیون تومان را به موجر پرداخت میکند و بعد از گذشت ۶ ماه تصمیم میگیرد قرارداد را فسخ کند.
در این صورت موجر باید سه میلیون تومان اجاره بها را به مستاجر عودت دهد. اما اگر مشخص شود که قرارداد از ابتدا باطل بوده است، در این صورت موجر باید ۶ میلیون تومان را به مستاجر عودت داده و مستاجر نیز بابت ۶ ماه اجاره، باید طبق نظر دادگاه، به موجر اجرت المثل پرداخت کند.در فسخ قرارداد، حتما باید فسخ از سوی طرف قراردادی که خواهان فسخ است، اعلام شود و تا زمانی که فسخ اعلام شود، قرارداد دارای اثر حقوقی خواهد بود. اما بطلان قرارداد بر اثر وجود برخی از شرایط خود به خود ایجاد میشود و نیازی به اعلام ندارد.
ثبت ديدگاه