نحوه اعتراض کردن به حکم دادگاه
نحوه اعتراض کردن به حکم دادگاه
چنانچه آراء صادره از سوي دادگاهها قابل تجديد نظر باشد در آخر متن دادنامه صادره اين موضوع ذكر شده و مدت آن و مرجعي كه بايد دعوي تجديد نظر در آن مورد بررسي قرار گيرد تعيين مي شود .
بنابراين براي آگاهي از اين موضوع بايد به متن رأي مراجعه كرد پس از دريافت رأي چنانچه قابل تجديد نظر باشد در امور كيفري طي يك لايحه كتبي و درامور حقوقي با تقديم دادخواست ميتوان تقاضاي تجديد نظر خود را به دفتر صادر كننده رأي تقديم نموده علاوه بر دفتر ذكر شده تجديد نظر خواه مي تواند درخواست يا دادخواست تجديد نظر خود را به دفتر شعبه اول دادگاه تجديد نظر استان و چنانچه در بازداشت باشد به دفتر بازداشتگاهي كه در آن محبوس ميباشد تقاضاي خود را تقديم نموده و رسيد دريافت نمايد.
مرجع رسیدگی به در خواست تجدید نظر
چنانچه رأیی که به ضرر ما صادر شده است، از سوی شورای حل اختلاف صادر شده باشد، ظرف ۲۰ روز مهلت تجدیدنظر خواهی از تاریخ ابلاغ رأی برای ما وجود دارد اما مرجع تجدیدنظر خواهی، حسب مورد دادگاه عمومی حقوقی (در امور حقوقی) یا کیفری دو (در امور کیفری) همان حوزهی قضائی خواهد بود و چنانچه رأیی که علیه ما صادر شده است از سوی دادگاههای عمومی و انقلاب هر حوزهای صادر شده باشد، مرجع تجدیدنظر خواهی، دادگاه تجدید نظر مرکز همان استان است. مهلت تجدیدنظر خواهی در این مورد اخیر، نیز برای افراد مقیم ایران بیست روز و برای افراد مقیم در خارج از کشور دو ماه است.
نکتهای که باید به آن توجه نمود این است که پس از مرحلهی تجدیدنظر خواهی اصولا آرای صادره قطعی خواهند شد و وارد مرحلهی اجرا میشوند.
لیکن باز هم طرق فوقالعادهی برای اعتراض نسبت به آرای محاکم تجدید نظر که غالبا قطعی هستند وجود دارند که عبارتند از:
۱. فرجامخواهی
۲. اعادهی دادرسی
۳. اعتراض ثالث
نحوه و مراحل فرجام خواهی
معنی فرجام خواهی
فرجامخواهی عبارت است از تشخیص مطابقت یا عدم مطابقت رأی صادره با موازین شرعی و مقررات قانونی. با توجه به این که فرجامخواهی یکی از طرق فوقالعادهی اعتراض به آراست در هر مورد نمیتوان از این روش برای اعتراض استفاده کرد.
در مورد آرای دادگاههای بدوی (نخستین) که به علت عدم درخواست تجدیدنظر قطعیت یافته، مهمترین موارد فرجامخواهی عبارتند از:
۱. احکامی که خواستهی آن بیش از بیست میلیون ریال باشد؛
۲. احکام راجع به اصل نکاح (ازدواج) و فسخ آن، طلاق، نسب، حجر، وقف، ثلث ( منظور وصیت تا یک سوم اموال است که هر شخصی میتواند راجع به آن وصیت کند)، حبس (منظور حبس منافع یک مال است) و تولیت (که منظور امور مربوط به ادارهی مال موقوفه است).
و آرای دادگاههای تجدیدنظر استان قابل فرجام خواهی نیستند مگر در مورد احکام راجع به اصل نکاح و فسخ آن، طلاق، نسب، حجر و وقف که به عنوان مهمترین مورد فرجام خواهی مطرح میشوند.
مهلت فرجامخواهی برای اشخاص مقیم ایران ۲۰ روز و برای اشخاص مقیم خارج دو ماه خواهد بود. در مورد احکام قابل فرجام خواهی، دادگاه تجدید نظر استان از روز ابلاغ مهلت فرجامخواهی را تعیین میکند و برای احکام قابل تجدید نظر، دادگاه بدوی که نسبت به آن تجدیدنظر خواهی نشده از تاریخ انقضای مهلت تجدیدنظر مهلت جدید تعیین میکند. مرجع صالح برای فرجام خواهی دیوان عالی کشور است.
نحوه و مرحل اعتراض اشخاص ثالث
یکی دیگر از طرق فوقالعادهی اعتراض، بحث اعتراض ثالث است و منظور از ثالث در اینجا شخصی غیر از خواهان و خواندهی دعوی است. اگر در خصوص دعوایی، رأیی صادر شود که به حقوق اشخاص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نمایندهی او در دادرسی که منتهی به صدور رأی شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد، میتواند نسبت به آن رأی اعتراض نماید. در این موارد شخص ثالث حق دارد به هر گونه رأی صادره از دادگاههای عمومی، انقلاب و تجدید نظر اعتراض کند و نسبت به حکم داور نیز کسانی که خود یا نمایندهی آنان در تعیین داور شرکت نداشتهاند، میتوانند به عنوان شخص ثالث اعتراض کنند. اعتراض شخص ثالث باید به موجب دادخواست و به طرفیت محکوم له و محکوم علیه رأی مورد اعتراض باشد و به دادگاهی تقدیم میشود که رأی مورد اعتراض را صادر کرده است. اعتراض ثالث تنها روش اعتراضی است که مقید به مهلت ۲۰ روزه و دو ماهه نیست
نحوه اعتراض به حکم ، در خواست تجدید نظر, نحوه اعتراض به رای, مراحل اعتراض به حم دادگاه, مشاوره با وکیل برای اعتراض, نحوه فرجام خواهی
این مطلب را برای دیگران هم به اشتراک بگذارید.
ثبت ديدگاه