وظايف و تكاليف قانونی ضابطان قضایی
قانونگذار در قانون آیین دادرسي كيفري مصوب سال ۱۳۹۲، وظايف و تكاليف جديدی را براي ضابطان قضایی از جمله ضابطان نظامی پیشبینی کرده كه در قانون آیین دادرسي كيفري سابق وجود نداشت و مهمترین آنها عبارت از موارد ذیل است.
آگاه کردن شاكي از حقوق قانوني خود
در ماده ۳۸ قانون آیین دادرسي كيفري، ضابطان دادگستري مكلفند شاكي را از حق درخواست جبران خسارت و بهرهمندي از خدمات مشاورهاي موجود و ساير معاضدتهاي حقوقي آگاه كنند. اين ماده نيز از نوآوريهاي قانونگذار است كه قبل از اين سابقه نداشته و بر مبناي بزهديدهشناسي كه به عنوان يكي از شاخههاي علوم جنايي است، مورد توجه قرار گرفته است.
در ماده مزبور ضابطان موظف شدهاند كه سه حق از حقوق شاكي شامل حق درخواست جبران خسارت؛ بهرهمندي از خدمات مشاورهاي موجود و ساير معاضدتهاي حقوقي را به وي گوشزد کرده و او را نسبت به آن آگاه کنند.
قيد کردن اظهارات شاكي در مورد ضرر و زيان در گزارش اعلامي
ضابطان دادگستري به موجب ماده ۳۹ قانون مذكور مكلفند اظهارات شاكي در مورد ضرر و زيان وارده را در گزارش خود به مرجع قضايي ذكر كنند. اين ماده نيز از نوآوريهاي قانون آیین دادرسی کیفری است كه در قوانين قبلي نبوده و در ماده موصوف ضابطان پس از انجام تكاليف خود مبني بر آگاهسازي شاكي از حق درخواست جبران خسارت، به موجب ماده ۳۹ مكلفند اظهارات شاكي را در مورد ضرر و زيان وارده در گزارش خود به مرجع قضايي قيد کنند که ضمانت اجراي عدم ذكر آن سه ماه تا يك سال انفصال، پيشبيني شده است.
ممنوعيت از افشاي اطلاعات مربوط به بزهديده، شهود و مطلعین
افشاي اطلاعات مربوط به هويت و محل اقامت بزهديده، شهود و مطلعین و ساير اشخاص مرتبط با پرونده، بر اساس ماده ۴۰ قانون آيين دادرسي كيفري، توسط ضابطان دادگستري جز در موادي كه قانون معين ميكند ممنوع است. مبناي قيد کردن اين موضوع در ماده مذكور حمايت از شهود، بزهديده، مطلعين و ساير افراد مرتبط با پرونده است تا از سوي متهم يا نزديكان او مورد تهديد يا آزار قرار نگيرند. اين ماده ناظر به افشاي هويت يا ساير اطلاعات متهم نيست؛ چرا كه ضمانت اجراي تخطي از اين موضوع در ساير قوانين كيفري پيشبيني شده است. ضمانت اجراي عدم انجام تكاليف مصرح در اين ماده براي ضابطين سه ماه تا يك سال در نظر گرفته شده است.
نحوه بازجويي و انجام تحقيقات از زنان و افراد نابالغ
یکی از اقدامات صورتگرفته در قانون آیین دادرسی کیفری، حمايت از حقوق متهمان در ماده ۳۱ این قانون توسط پليس ويژه اطفال و نوجوانان است همچنين در ماده ۴۲ قانون موصوف آمده است که «بازجويي و تحقيقات از زنان و افراد نابالغ در صورت امكان بايد توسط ضابطين آموزشديده زن و با رعايت موازين شرعي انجام شود.» اين ماده نيز در قوانين گذشته، سابقه نداشته و از نوآوريهاي قانونگذار است.
با توجه به اينكه انجام تحقيقات از زنان، اطفال و نوجوانان توسط ضابطان غيرمتخصص، ممكن است تاثیرات منفی داشته باشد، قانونگذار با رويكري علمي، ضمن محول کردن انجام تحقيقات از زنان و افراد نابالغ به ضابطان آموزشديده زن، تخطي از اين تكليف را با ضمانت اجراي مندرج در ماده ۶۳ قانون مذكور مواجه کرده، كه اين امر گام بسيار مهمي برای تقويت نيروي پليس متخصص زن در كشور خواهد بود و سبب افزايش سطح كيفي پروندههاي قضايي تشكيل شده خواهد شد.
تفهيم حقوق قانوني به متهم
ثبت ديدگاه