نحوه شکایت از کارمندان و ادارات دولتی
یکی از مشکلاتی که به طور روزانه شاهد آن هستیم تصمیمات و آیین نامه های خلاف قانون و همچنین رعایت نشدن حقوق ارباب رجوع در ادارات و برخورد نامناسب برخی کارمندان با مردم می باشد که بی تردید اشراف مردم بر حقوق خود و پیگیری این حقوق از طریق مراجع قانونی می تواند در کاهش این تخلفات نقض موثری ایفا نماید .
در نظام حقوقی کشور ما تکریم ارباب رجوع به صورت پراکنده در قوانین مختلف وجود دارد اما در سال ۱۳۸۱، شورای عالی اداری با تصویب «طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع در نظام اداری» و «دستورالعمل نحوه تشویق و تنبیه کارکنان موضوع مصوبه طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع» در سال ۱۳۸۲، به صورت مدون این مسئله را در سازمانهای اداری کشور مطرح کرد.
کارمندان دولت از دو منظر عملکردشان می تواند مورد نقد و بررسی قرار بگبرد یک جهت اینکه آیا عملکرد وی در محیط اداره بر اساس مقررات اداری صحیح و منطبق با قانون بوده یا خیر و یا اینکه عمل وی از مصادیق یکی از جرایم مندرج در قوانین کیفری باشد .
نحوه شکایت پیگیری تخلفات اداری کارمندان
اگر اقدامات کارکنان از مصادیق تخلفات اداری باشد بدین معنا که به موقع در محل کار حاضر شده و پوشش مناسبی در محل کار دارند و یا اینکه پس از اتمام مرخصی در مرحله کار خود حاضر می شوند و یا اینکه در مراحل استخدام و یا پس از آن مدارکی که جهت پذیرش استخدام آنها همانند مدرک تحصیلی و غیره به سازمان مربوطه ارائه دادند صحیح و معتبر بوده و یا اینکه اسناد و اسرار محرمانه اداری را حفظ می کنند و یا از دستور مقام بالاتر سرپیچی کرده و یا سهل انگاری و کم کاری در انجام وظایف محوله نموده اند موضوع می بایست در هیات تخلفات اداری مورد بررسی قرار گرفته متناسب با قانون در صورت اثبات مجازات اداری که از توبیخ بدون درج در پرونده تا اخراج و انفصال دائم از خدمات دولتی می باشد برای آن در نظر گرفته میشود.
اما فراموش نکنید که این گونه اعمال و مجازات های مرتبط با آن صرفا در مورد اعمال کارمند در زمان و ساعت اداری و در محل کار وی بوده ارتباطی با جرائم کارمند در خارج است محیط اداره ندارد.
نحوه شکایت پیگیری جرایم ارتکابی کارمندان
اما اگر کارمندان بدون انجام تخلف اداری و یا همزمان با تخلفات اداری جرایمی همچون اختلاس، خیانت در امانت که مرتبط با وظیفه اداره و یا خارج از آن را انجام دهند دیگر عنوان عمل ارتکابی وی تخلف محسوب نشده چرا که تخلف یک عمل خلاف اداری بوده که صرفا مجازات اداری برای وی به همراه خواهد آورد بلکه عمل وی منطبق با قانون جرائم و مجازاتهای اسلامی جرم محسوب شده و متناسب با آن دادسرا و دادگاه رسیدگی به جرایم کارکنان دولت بعد از رسیدگی و احراز عمل مجرمانه مبادرت به صدور حکم محکومیت که می تواند شامل جزای نقدی و شلاق و حبس باشد ، می نماید .
بنابراین رسیدگی به عملکرد کارمندان در محیط اداری مربوط به تخلفات اداری و رسیدگی به آن در صلاحیت انحصاری هیات های رسیدگی به تخلفات کارکنان دولت بوده و ارباب رجوع نمیتواند از این حیث شکایتی را علیه شخص کارمند در هیئتهای تخلفات اداری مطرح نمایند بلکه میبایست شکایت خود را به مقام بالاتر این کارمند اعلام نموده و وظیفه مسئول مربوطه کارمند است که کارمند را به هیات تخلفات اداری جهت بررسی تخلف وی معرفی نماید اما چنانچه کارمند مرتکب جرائمی شود (که نمونههای از آن را فوقا ذکر نمودیم) در اینجا هر شخص و یا مقامی حتی هیات های رسیدگی کننده به تخلفات اداری کارمندان (در حین رسیدگی به تخلفات اداری وی) پی به ارتکاب جرمی از طرف کارمند در کنار تخلف اداری ببرند میتوانند شکایت خود را در ارتباط با کارمند در دادسرای کارکنان دولت مطرح نموده پس از بررسی و در صورت احراز مجرمیت کارمند، پرونده در مجتمع قضایی ویژه کارکنان دولت مورد رسیدگی و دادرسی قرار گرفته و در صورت تایید اقدامات دادسرا در صدور کیفرخواست وی مورد مجازات قرار می گیرد.
نحوه رسیدگی به جرایم غیر مرتبط با شغل کارمندان دولت
کارمندان نیز صرفنظر از هر مقام و یا مسئولیتی که در سازمان مربوطه خود دارند جزء عموم افراد جامعه محسوب شده و ممکن است در زندگی روزمره خود مرتکب جرائمی شوند که هیچ ربطی به وظایف اداری آنها نداشته باشد و این اقدام ها از منظر قانون، جرم محسوب شده بنابراین چنانچه کارمند جرائمی را مرتکب شود که هیچ ارتباطی با مقام و یا مسئولیتش در اداره متبوعش نداشته باشد شخصات دیگر نه هیات های رسیدگی به تخلفات اداری ونه دادسرای ویژه کارکنان دولت صلاحیت رسیدگی به آن جرم را داشته بلکه این دادسراهای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم هستند که صالح به رسیدگی به اینگونه جرائم وی می باشند.
نحوه رسیدگی به تخلفات کارمندان دولت
مطابق ماده هفت «دستورالعمل نحوه تشویق و تنبیه کارکنان موضوع مصوبه طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع»، مصوب یکصد و هشتمین جلسه شورای عالی اداری مورخ سال ۱۳۸۲، «رسیدگی به سوء عملکرد کارکنان در ارتباط با ارباب رجوع، بر مبنای موارد ذیل صورت میگیرد:
۱- نتایج نظرسنجی از ارباب رجوع
۲- گزارش بازرسان طرح تکریم
۳- شکایات واصله از اربابرجوع
۴- سایر ساز و کارهای نظارتی
بنابراین شکایت و اظهار نظر ارباب رجوع، نقش اصلی را در رسیدگی به تخلفات کارمندان بر عهده دارد.
همچنین بر اساس «طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع در نظام اداری» تمامی دستگاههای اجرایی مشمول این مصوبه، موظفند برای شفاف و مستندسازی نحوه ارایه خدمات به ارباب رجوع، اطلاعات لازم در خصوص خدمات قابل ارایه به ارباب رجوع را به نحوی که حاوی موارد زیر باشد، مستند کرده و در اختیار مراجعان قرار دهند:
با توجه به ماده هفت «دستورالعمل نحوه تشویق و تنبیه کارکنان موضوع مصوبه طرح تکریم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع» ارباب رجوع شاکی میتواند به یکی از طرق زیر اقدام کند.
شرکت در نظرسنجی
معمولاً در ادارات، صندوقهایی جهت دریافت انتقادات و پیشنهادات ارباب رجوع نصب شده است که شهروندان میتوانند موارد تخلف یا بدرفتاری کارمندان را گزارش کنند.
طرح شکایت
شهروندان میتوانند با مراجعه به واحد بازرسی هر اداره (در صورت عدم استقرار واحد بازرسی؛ حراست اداره) شکایت خود را از کارمندان خاطی مطرح کنند. در موارد که تخلف کارمندان جنبه کیفری پیدا میکند، مثلا در موارد درگیری فیزیکی یا توهین توسط کارمند، ارباب رجوع میتواند موضوع را از طریق موارد قضایی پیگری کند.
در مواردی که اقدامات خلاف قانون از سوی اداره صورت بگیرد یا اینکه اداره از حدود صلاحیتهای قانونی خود تجاوز کند، ارباب رجوع میتواند با طرح دعوی در دیوان عدالت اداری، درخواست خود را پیگیری کند.
شکایت حقوقی از ادارات دولتی از طریق دیوان عدالت اداری
-
ثبت دادخواست تنظیمی در دفاتر الکترونیک قضائی
-
تعیین شعبه توسط رئیس شعبه اول یا معاون اجرائی وی با توجه به تخصص شعبه
-
ارجاع پرونده به شعبه مرجوعه
-
بررسی شرایط و صحت و نواقص دادخواست توسط مدیر دفتر شعبه مرجوع الیه
-
ارسال دادخواست به رویت ریاست شعبه جهت اخذ دستور اراسال دادخواست و ضمائم آن برای خوانده
-
رسیدگی در دیوان غیر ترافعی بوده و بصورت تبادل لوایح انجام می گیرد مگر شعبه توضیحات یکی از طرفین یا هر دو را لازم بداند .
-
پس از ارسال دادخواست و ضمائم آن برای خوانده ، وی موظف است ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ دادخواست ؛ پاسخ خود را ارسال کند البته عدم وصول پاسخ، مانع از رسیدگی نمی باشد و شعبه رسیدگی کننده پس از بررسی و تحقیق در خصوص جوانب پرونده احترام به صدور رای بدوی می کند.
مشاوره تلفنی با وکیل در مورد شکایت از کارمندان دولت
اگر نیاز به اخذ مشاوره تلفنی با وکیل و مشاوره حقوقی درباره ” تخلفات اداری ” و یا سایر موضوعات حقوقی دارید می توانید با تلفن ثابت با شماره ۹۰۹۹۰۷۲۸۳۵ تماس بگیرید و یا از طریق اینجا از خدمات حقوقی وکلای مجرب و پایه یک تهران به طور ۲۴ ساعته و شبانه روزی بهره مند شوید .
سلام چندین نامه به شهرداری داده ایم ولی تا کنون جواب در یافت نکرده ایم به شهرداری مر بوطه هم منطقه دو شهرداری اول نامه دادیم جواب نگرفتیم ولی بعد به بارزسی شهرداری مرکز نامه دادیم باز هم جواب نگرفتیم به استانداری نوشتیم من هم فر ستاد به شهرداری مرکز باز هم بی جواب مانده ایم شماره نا مه بازرسی ۱۳۹۹/۹/۲۲ به شماره ۳۲۹۵/۶۰ یکی هم ۶۵۸۰۳/۳۴ این شماره فرستاده استانداری
سلام
آقا بهروز اگر شهرداری بر خلاف وظایف مقرر در قانون از نجام تکالیق خود استنکاف ورزید و یا از دادن پاسخ به درخواست های قانونی شما امتناع نمود می توانید موضوع را علاوه بر بازرسی از هیئت رسیدگی به تخلفات اداری و همچنین دادسرای کارکنان دولت به جهت ارتکاب بزه ممانعت از اجرای قانون شکایت کنید .
موفق باشید
آقا من میخام از رییسم که حقمو زیر پا گذاشته و بدون اهمیت دادن به گزارش من و همکارهام ققط طرف فامیل خود را گرفته و حتی اجازه صحبت کردن و دفاع به بنده نداده است ،در صورتیکه بنده شاهد دارم که آشنایان ایشان به لباس و بنده و به خانواده ی من و…بنده که در حال انجام وظیفه بودم توهین شده و هیچ دفاعی از من نکرده و مرا توبیخ نیز کرده است
سلام
اگر شما کارمند هستید اعتقاد دارید رییس شما بر خلاف قانون برخورد نموده است علاوه بر انعکاس موضوع به حراست و بازرسی می توانید از طریق هیئت رسیدگی به تخلفات اداری تخلف ایشان را پیگیری کنید در ضمن توهین طبق قوانین ایران جرم است و از توهین کننده می توانید در دادسرا شکایت کنید .
موفق باشید
با سلام بنده بابت بی عدالتی و بی قانونی در اداره امور اب من با توجه که پروانه دارم ولی بخاطر با ریس اداره بحثم شده سوخت چاهمو نمیده الان یکساله تخلف محرز هست به بازرسی اداره اب به بازرسی کل استان به سامانه سامد درخواست و شکایت کردم ولی بخاطری نفوذی که ریس داره اداراتی که مسول هستن هیچ جوابی نمیدن میخام بدونم من کجای باید شکایت کنم که طبق قانون باهاش برخورد بشه اگه میشه جواب رو بهم جی میل بفرستین ممنون
با سلام و احترام
در خصوص قانون استفساریه بند و ماده ۴۴ قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران موضوع: تبدیل وضعیت ایثارگران (مصوب ۲۷/۷/۱۳۹۹) با توجه به اینکه بسیاری از دستگاههای اجرایی این قانون را نادیده گرفته و اقدامی انجام ندادهاند، آیا میتوان به دلیل عدم اجرای قانون از آنان به دادسرای کارکنان دولت شکایت کرد؟
سلام
هر قانونی پس از تصویب و ابلاغ می بایست اجرا گردد و هر مسئولی اگر از اجرای آن جلوگیری نماید نه تنها متخلف محسوب می گردد و اقدام وی و قابل پیگیری در هیئت رسیدگی به تخلفات اداری است بلکه طبق ماده ۶۰۰ قانون تعزیرات ( قانون مجازات اسلامی ) جرم بوده و واجد وصف کیفری است لذا پاسخ سوال شما مثبت است .
موفق باشید
با سلام و احترام
پدر بنده از پرسنل ژاندارمری بوده که در زمان جنگ در جبهه حضور داشته و مدت حضور ایشان در جبهه روی فیش حقوقی ایشان نیز هر ماه درج میشود و همچنین قبلاً ریز سوابق جبهه ایشان در پرونده پرسنلی ایشان در ستاد کل نیروی انتظامی موجود بوده ولی چند وقت پیش به منظور دریافت کد ایثارگری مراجعه کردند مشاهده نمودند که مستندات پرونده ایشان گم شده و فقط خلاصه پرونده ایشان موجود است که البته مدت زمان حضور ایشان در جبهه در آن نیز ذکر شده است. ولی مسئولین مربوطه به بهانه اینکه ریز پرونده موجود نیست از انجام کار ایشان خودداری نمودند. به نظر شما راه چاره چیست؟ به منظور حصول نتیجه و احقاق حق مراجعه به دیوان عدالت اداری یا دادسرای کارکنان دولت و یا چه جای دیگری را شما پیشنهاد میکنید؟ همچنین وکیل با تجربه در این مورد آیا سراغ دارید؟
سلام
در صورت اهمال ، تعدی ، تفریط و تقصیر کارکنان دولت افرادی که ذی نفع هستند می توانند از طریق انعکاس موضوع به بازرسی و همچنین هیئت رسیدگی به تخلفات اداری رسیدگی به موضوع را درخواست نمایند .
سلام بنده ،کامیونی درتوقیف دادگستری داشتم که شخصی کلاهبردار بانامه جعلی به قاضی مراجعه میکند وقاضی بدون بررسی وابلاغ به بنده ماشین را تحویل شخص کلاهبردار میدهد ،من میخواهم ادعای خسارت کنم ازقاضی چه کاری باید انجام دهم .
سلام
اگر قاضی مقصر باشد و این موضوع در مراجع قانونی اثبات شود می توانید خسارت خود را با تقدیم دادخواست مطالبه کنید
سلام خسته نباشید بابت مطالبات مفیدتون.من یک سوال داشتم
دوسال قبل شخصی یکی ازاین شرکت های هرمی رو بهم معرفی کرد یونیک فینانس باید منهم ۲۰۰۰دلار رو سرمایه گزاری کردم تا دوسال هم پولت بلوکه میشه اما طرف کارمند بیمارستانه کارمند حسابداری بیمارستان من چطوری میتونم از طرف شغلش بهش فشار بیارم یا ایا میتونم از طرف حراست بیمارسان اقدام کنم
سلام
اگر در محیط کار مبادرت به انجام این اعمال نموده و یا از امکانات شغلی استفاده کرده از طریق بازرسی اقدام کنید در غیر این صورت در دادسرا از ایشان شکایت کنید .
با عرض سلام وخسته نباشید از اطلاع رسانی شما عزیزان سپاسگزارم…زنده ،کامیاب ،پیروزوسلامت و سرافراز باشید…من الله التوفیق…
نماینده سازمان بورس در جلسه مجمع شرکت بدون استناد به قانون و مقررات از حق سهامدار برای توزیع سود ممانعت بعمل می آورد و چون باید برای ثبت صورتجلسه مجمع در مرجع ثبت شرکتها تاییدیه سازمان بورس اخذ شود ، کارمند و مدیر مربوطه سازمان بورس که در مجمع اظهار نظر فاقد مبنای قانونی داشتند ، ممانعت می کنند و تاییدیه صادر نمی کنند . آیا سازمان بورس بعنوان اداره یا سازمان دولتی محسوب می شود وآیا می شود از سازمان به دلیل عدم انجام وظایف شان (عدم صدور تاییدیه برای ثبت صورتجلسه مجمع ) در دیوان عدالت اداری شکایت نمود ؟
سلام
اگر صدور تاییدیه از وظایف قانونی سازمان بورس باشد می توانید الزام آن ها را از دادگاه تقاضا کنید و نیازی به مراجعه یا دیوان عدالت اداری نمی باشد
سلام و عرض ادب
امروز تو بانک کارمند به من بی احترامی کرد و پولهای منو پرت کرد زمین و من میخام از ایشون شکایت کنم چطور باید اقدام کنم
سلام
اقدام کارمند از مصادیق توهین محسوب می شود و شما می توانید از وی شکایت کنید بهتر بود که از افراد حاضر در صحنه تقاضا می کردید با تنظیم استشهادیه ادعای شما را تایید کنند البته به دستور قاضی برای اثبات ادعا به فیلم های بانک نیز می توانید اسیتناد کنید .
با سلام و عرض ادب
از شخصی بدلیل تصرف عدوانی زمین کشاورزی شاکی بودم.دادگاه کیفری رای به محکومیت متشاکی که زمین رابه صورت قبل ازتصراف تبدیل و تحویل و۹میلیون ریال جریمه پرونده به شعبه تجدیدنظر استان رفته اداره اوقاف که سمتی درپرونده نداشته و دادگاه هم از اداره مذکوراستعلامی بعمل نیاورده متشاکی هم شریک اوقافی ومشاعی اداره اوقاف نبوده وراضی بنده هم دارای سند قطعی وپلاک من بااوقاف متفاوت است لذااداره اوقاف با شعبه تجدیدنظرمکاتبه وازشاکی دفاع غیر قانونی کرده که باعث عودت پرونده به شعبه و ارجاع به هیات کارشناسی ۷نفره گردیده واطاله دادرسی لطفاً راهنمایی بفرمائید.
سلام
برای ارائه مشاوره لازم مستندات و مدارک ارسال گردد.
سلام درسال ۸۲ زمینی از بنیادمسکن به من که معلم بودم وقیمت زمین پرداخت شد واصل فیش پرداختی را تحویل اداره بنیاد دادم و قرار داد واگذاری را به من دادند وبعدار مدتی زمین را اشتباه وجابجا به من تحویل دادن یعنی زمین دیگری را تحویل من دادند که به قرارداد من نمیخورد البته من نمیدانستم که اشتباه تحول دادند وزمین من را به شخص دیگری دادند که ان سخص ساخت و ساز کرده درصورتیکه در همان بلوک کنار من خالی وبدون صاحب است چندین با این موضوع را به بنیاد گفتم مشکل من را بر طرف نکردند لطفا راهنمایی کنید باید به کجا شکایت کنم تا حالا ۱۸ سال صدها بر به بنیاد مراجعه کردم کاری براب من نکردند لطفا راهنمایی کنید
سلام
با توجه به اینکه طرف مقابل در آن زمین ساختمان ایجاد کرده است بهتر است با وی مصالحه نمایید در غیر این صورت می بایست با طرح دعوای الزام به تحویل زمین به طرفیت بنیاد و رفع تصرف و قلع و قمع به طرفیت بنیاد و متصرف فعلی موضوع رادر محاکم دادگستری دنبال کنید .
موفق باشید.