سفته چیست
سفته در لغت به معنای «مالی که به شهری دهند و به شهری باز ستانند» آمده و معال کلمه فته طلب یا جواز طلب میباشد. اما در اصطلاح حقوقی از سفته به عنوان یکی از اسناد تجارتی چنین تعریف شده است: «فته طلب سندیست که به موجب آن امضا کننده تعهد میکند مبلغی در موعد معین یا عند المطالبه در وجه حامل یا شخص معین و یا به حواله کرد آن شخص کار سازی نماید.» .
سفته نیز مانند چک و برات یکی از اسناد تجاری بسیار مورد استفاده و رایج بین عموم است که به علت سهولت استفاده و نیز سهولت اخذ و دریافت آن حتی افرادی که توانایی و امکان اخذ چک را ندارند، به راحتی امکان دریافت سفته را دارا هستند. سفته همچنین به کرات بهعنوان ضمانت حسن انجام قراردادها حتی در قراردادهای کار استفاده میشود .
سفته از لحاظ تاریخی نه در شکل امروزی آن بلکه به صورت نوشتههایی در قدیم معمول بوده است. مثلاً در بازار این امکان وجود داشته که بازرگانی جهت به دست آوردن اعتبار مورد نیاز با دیگری تماس حاصل نماید و نوشتههایی را حاکی از پرداخت مبلغی در سر رسید معین به دست آورد و آنها را به اعتبار مدیون معامله کند: خواه واقعاً طلبی در کار بوده یا نبوده باشد. در کشور فرانسه، سفته سابقه بسیار قدیمی دارد و از زمانهای دور این سند با انعکاس عبارت «حواله کرد» در روی آن قابلیت معامله و دست به دست گشتن را داشته، اما به تدریج در قرون ۱۸ و ۱۹ با گسترش استفاده از برات و اسکناس در امور بازرگانی اهمیت خود را از دست داده است، به ویژه اینکه در آن زمان افراد غیر بازرگان هم تمایلی به متعهد شدن در مقابل کسی که او را نمیشناختند، مگر در یک سررسید معین، از خود نشان نمیدادند.
سفته در قانون تجارت
بر خلاف برات که قانونگذار مواد زیادی را در قانون به آن اختصاص داده است قانون تجارت ایران در خصوص سفته مواد بسیار کمی دارد و خیلی در مورد آن توضیح نداده است علت نیز این است که بسیاری از موارد این سند تجاری با برات یکسان است.
طبق قانون تجارت سفته سندی است که بهموجب آن امضاکننده تعهد میکند مبلغی درموعدمعین یاعندالمطالبه دروجه حامل یاشخص معین یابه حواله کرد آن شخص واریز کند. سفته حتما علاوه برامضا یا مهرباید دارای تاریخ و مبلغ باتمام حروف، نام گیرنده وجه و تاریخ پرداخت باشد.یکی از موارد مهم درخصوص سفته چگونگی اجرای مفاد آن است. همین امر خود باعث تردیدها و شکهای متعددی برای مدیران شرکتها است. آنها همواره این پرسش را دارند، اگر بخواهیم در قراردادی ضمانت حسن اجرای قرارداد داشته باشیم، کدام سند قابلیت پیگیری بیشتری دارد؟ سفته یا چک؟ از طرف دیگر عموما راجع به واخواست سفته اطلاعاتی ندارند و اساسا نمیدانند چه تفاوتی میکند سفته واخواست شود یا واخواست نشود.طبق قانون، تمام مقررات راجع به برات، در مورد سفته نیز لازمالاجرا است، بنابراین خیلی بدیهی است که وقتی به مقررات سفته اشاره میکنیم، در بسیاری از موارد به جای نام سفته به نام برات برمیخوریم. علت طبیعتا مشابهت مقررات این دو است.
اگر سفته به کلی بدون تاریخ باشد، غالبا عندالمطالبه تلقی میشود به این معنا که صادرکننده قصدش این بوده به محض مطالبه دارنده سفته توانایی پرداخت وجه آن را تا سقف تعهدات سفته داشته باشد. اما اگر سفته تاریخ داشته باشد طبیعتا زودتر از زمان تاریخ قابلیت مطالبه را ندارد و به عبارت بهتر وجه آن در سروعده صرفا قابل مطالبه است.
نحوه تنظیم مندرجات سفته
در ادامه به نحوه نوشتن مندرجات و صدور سفته اشاره و به تبع آن به سایر قواعد مربوط به سفته می پردازیم .
تعیین مبلغ سفته
بر خلاف چک که طبق قانون سابق صدور چک و قبل از اعمال اصلاحات آبان 97 خیلی راحت امکان داشت با گرفتن یک دسته چک ، هر مبلغی که دوست داشته باشید از یک تومان تا هر چند میلیارد و تریلیارد تومان صادر کنید و به دست خلق الله بدهید، صادر کننده سفته باید برابر با مبلغی که قرار است تعهد بدهد، اوراق سفته را از بانک یا مراکز فروش آن بخرد و روی آنها مبادرت به درج رقم نماید به عبارت دیگر هر برگ سفته سقف خاصی برای تعهدکردن دارد ، مثلا اگر روی سفته ای نوشته شده باشد تا «یک میلیون ریال» یعنی آن سفته حداکثر برای تعهد 100 هزار تومان دارای اعتبار است و با آن نمی توان به پرداخت مثلا 200 هزار تومان تعهد کرد.
نحوه تنظیم سفته
ثبت ديدگاه