مشاوره حقوقی درباره وصیت
اگر نیاز به اخذ مشاوره تلفنی با وکیل حقوقی و مشاوره حقوقی درباره ” دعاوی مربوط به وصیت ” و یا سایر موضوعات حقوقی دارید می توانید با تلفن ثابت با شماره ۹۰۹۹۰۷۲۸۳۵ تماس بگیرید و یا از طریق اینجا از خدمات حقوقی وکلای مجرب و پایه یک تهران به طور ۲۴ ساعته و شبانه روزی بهره مند شوید .
شرایط و احکام وصیت
هر شخص میتواند تا یکسوم اموال خود را به هر طریقی که میخواهد وصیت کند. ثلث اموال متوفی با توجه به ارزش دارایی وی در زمان فوت محاسبه و ارزیابی میگردد نه ارزش مال متوفی در زمان تنظیم وصیتنامه. در وصیت ممکن است عین مال مورد وصیت قرار گیرد یا فقط منافع آن وصیت شود یعنی ممکن است خود ملک را وصیت کند یا منافعی که مثلاً از اجارهبهای آن حاصل میگردد. درهرصورت چه عین مال و چه منافع آن مورد وصیت باشد، فرد وصیت کننده تا یکسوم اموال خود را میتواند به هر طریقی که میخواهد وصیت کند.
عبدالرحیم سمسار زاده، رئیس شعبه ۴ دادگاه عالی انتظامی قضات و استاد مرکز آموزش قوه قضائیه، در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار مهداد به سؤالاتی در خصوص شرایط وصیتنامه، آنچه وصیتکننده می تواند در مورد آن وصیت کند، قوانین حاکم بر وصیت ایرانیان مقیم خارج از کشور، ارزیابی ثلث اموال، دادگاه صالح رسیدگی به دعاوی مربوط به وصیت، مواد قانونی آن و… پاسخ داد که در ادامه میخوانید.
شرایط وصیت
وصیت کننده هنگام تنظیم وصیتنامه باید به چه نکات توجه نماید؟
وصیت در امر غیرشرعی باطل است و وصیتکننده هنگام تنظیم وصیتنامه باید به نکات زیر توجه نماید:
وصیتکننده آنچه را مورد وصیت قرار میدهد باید ارزش مالی و منفعت عقلایی داشته باشد و غیرمشروع نباشد؛ بنابراین وصیت در موضوعاتی مانند مواد مخدر و مشروبات الکلی باطل است.
-
۱-مال مورد وصیت باید قابلیت معامله و نقلوانتقال داشته باشد لذا اموال عمومی و موقوفه نمیتوانند مورد وصیت قرار گیرند.
-
۲-آنچه وصیت میشود باید در مالکیت وصیتکننده باشد؛ یعنی شخص حق دارد فقط در مورد مال خود وصیت کند نه مال دیگری.
-
۳-مال مورد وصیت در رهن شخص ثالث نباشد.
وصیت نامه تنظیم شده توسط ایرانیان در خارج از کشور
ایرانیان مقیم خارج از کشور در تنظیم وصیتنامه تابع قوانین چه کشوری میباشند؟
ایرانیان مقیم خارج از کشور از حیث احوال شخصیه مانند نکاح، طلاق، ارث و وصیت، تابع قوانین کشور خود میباشند؛ بنابراین چنانچه یک ایرانی مقیم خارج از کشور مبادرت به تنظیم وصیتنامه در خارج از کشور نماید، تابع قوانین کشور ایران خواهد بود و دعاوی مربوط به آن وصیتنامه در دادگاههای ایران پذیرفته خواهد شد. (البته اگر دعوی درزمینه وصیت در دادگاههای خارجی مطرح شود، قضات آن محاکم طبق مقررات کشور متبوع موصی (ایران) باید آن اختلاف را حلوفصل نماید.)
چه شروطی بر تنظیم وصیتنامه ایرانیان مقیم خارج از کشور حاکم است؟
بنابرآنچه گفته شد چنانچه یک ایرانی مقیم خارج از کشور مبادرت به تنظیم وصیتنامه در خارج از کشور نماید، تابع قوانین کشور ایران خواهد بود مشروط بر آنکه:
-
۱-وصیتنامه به یکی از علل قانونی از اعتبار نیفتاده باشد.
-
۲-مفاد وصیتنامه برخلاف نظم عمومی و اخلاق حسنه در ایران نباشد.
-
۳-کشوری که سند در آنجا تنظیمشده، بهموجب قوانین خود سند تنظیمشده اتباع خود در کشور ما را بپذیرد.
-
۴-نماینده سیاسی یا کنسولی کشور ایران یا همان کشور، مفاد سند را تصدیق نماید.
ثبت ديدگاه