مشاوره تلفنی در مورد مبایعه نامه
اگر نیاز به اخذ مشاوره تلفنی با وکیل قرارداد و مشاوره حقوقی درباره ” مبایعه نامه ” و یا سایر موضوعات حقوقی دارید می توانید با تلفن ثابت با شماره ۹۰۹۹۰۷۲۸۳۵ تماس بگیرید و یا از طریق اینجا از خدمات حقوقی وکلای مجرب و پایه یک تهران به طور ۲۴ ساعته و شبانه روزی بهره مند شوید .
نکات حقوقی قولنامه و مبایعه نامه
برخی قولنامه را مرکب از قول و نامه میدانند. یعنی قول مکتوب؛ و بر این مبنا معتقدند به موجب قولنامه نمیتوان الزام متعهد را به انجام تعهدش درخواست کرد با این وصف تفاوت هایی میان قولنامه و مبایعه نامه وجود دارد .
معنی قولنامه
گاهی افراد با انعقاد قرارداد خرید یا فروش ملک یا مال قصد انجام معامله را دارند، ولی مقدمات آن فراهم نیست، مثلا خریدار پول کافی ندارد یا فروشنده باید نسبت به تصفیه حسابهای شهرداری و دارایی اقدام کند. در این حالت طرفین، قراردادی عادی تنظیم میکنند و در آن متعهد میشوند در زمان و مکانی مشخص (دفتر اسناد رسمی) حضور یابند و با شرایط تعیینشده در قرارداد ، معامله را واقع سازند. به این قرارداد تنظیمشده قولنامه میگویند.
معنی مبایعه نامه
از طرف دیگر مبایعهنامه را با استفاده از تعبیری که واژه بیع (خرید و فروش) در زبان حقوقی دارد، قرارداد خرید و فروش میدانند و بر این اساس معتقدند که الزام متعهد مبایعهنامه را به انجام تعهداتش میتوان درخواست کرد. باید توجه داشت آنچه در زبان حقوقی مبایعه نامه میگویند، همان چیزی است که در عرف قولنامه نام دارد و نمی توان بر این اساس که لفظ قولنامه و مبایعه نامه با هم متفاوت است، آثار حقوقی متفاوتی بر آنها بار کرد.
اعتبار قولنامه در دادگاه
اعتبار قولنامه در دادگاه چه قدر است؟
سوالی که گاهی برخی افراد مطرح می کنند این است که آیا قولنامه خرید و فروش الزام آور است ؟
قولنامه مانند سایر قراردادهایی که طرفین برای انجام تعهدی تنظیم میکنند، در دادگاه معتبر است و باید مفاد آن را اجرا کنند و به موجب آن میتوان الزام (اجبار) طرفی را که از انجام تعهدش خودداری میکند، از دادگاه درخواست کرد. بدین ترتیب، اگر فروشنده از حضور در دفتر اسناد رسمی و انتقال رسمی ملک به خریدار خودداری کند، خریدار میتواند از دادگاه صالح درخواست کند تا او را برای انتقال سند ملک فروخته شده با قولنامه در دفترخانه مجبور کند.
معنی وجه التزام
وجه التزامی که در قولنامه قرار داده می شود، چیست؟
طرفین قرارداد برای محکم کردن قولنامه، معمولاً مبلغی را در قرارداد قید میکنند تا در صورتی که متعهد از انجام تعهد خود سر باز زند، مکلف به پرداخت آن مبلغ به طرف دیگر (متعهد له) باشد، این مبلغ را وجه التزام میگویند.
نحوه قرار دادن وجه التزام در قولنامه
اصولا درج وجه التزام در قولنامه به یکی از روشهای ذیل میتواند باشد:
۱) در قولنامه قید میشود در صورتی که فروشنده یا خریدار از اجرای مفاد تعهد خویش امتناع کند، فلان مبلغ را باید به طرف دیگر بپردازد. در این صورت اگر فروشنده به تعهد خود (انتقال مال) عمل نکند، خریدار میتواند با احراز عدم اجرای تعهد، وجه التزام تعیینشده را مطالبه کند و نمیتواند هم وجه التزام را بگیرد و هم از فروشنده بخواهد که مورد معامله را با سند رسمی به وی انتقال دهد.
۲) در قولنامه طرفین موافقت میکنند که در تاریخ….. در دفترخانه شماره….. حضور یابند و سند رسمی تنظیم کنند و در صورت عدم حضور هر یک در دفترخانه، وی مکلف است مبلغ…. به طرف دیگر بپردازد و تعهد خویش را نیز انجام دهد. در این حالت با احراز عدم حضور، متعهد باید وجه التزام را بپردازد و تعهد را نیز انجام دهد.
۳) چنانچه در قولنامه ذکر شود طرفین موافقت کردند در تاریخ…. در دفترخانه حاضر شوند و سند رسمی تنظیم کنند و در صورت عدم حضور یا امتناع فروشنده، فروشنده ملزم به انتقال و پرداخت روزانه … ریال خسارت تأخیر است، در این فرض مالک باید مورد را به خریدار منتقل کند و خسارت مذکور را هم بپردازد.
کسی که وجه التزام را مطالبه میکند، باید خود تعهداتش را کامل انجام داده باشد. مثلا خریدار باید در دفترخانه حاضر شود و قیمت معامله را نیز به رؤیت دفتردار برساند و عدم اجرای تعهد طرف دیگر احراز شود.
آیا قولنامه تنظیمی در بنگاه معاملاتی سند رسمی است؟
ثبت ديدگاه