تفاوتها و شباهتهای ازدواج موقت و دائم
در نظام حقوقی ایران دو نوع ازدواج، قانونی محسوب میشود، ازدواج دائم و ازدواج موقت، که در اصل احکام با یکدیگر مشترکند و اندک تفاوتی در بعضی موارد دارند.
قبلا در مطلبی مستقل به تفاوت های ازدواج دایم و موقت اشاره کرده ایم با این وصف در این یادداشت ضمن مروری ربر مطالب قبلی نظر خوانندگان محترم را به مقایسه احکام این دو ازدواج جلب می کنیم .
در مورد انواع نکاح، اگر در نوع ازدواج شک کنیم و قصد دو طرف غیرقابل تشخیص باشد، اصل را بر دائمی بودن آن نکاح میگذاریم و احکام آن را جاری میکنیم.
بنابراین در ابتدا به تعریف و شرایط نکاح موقت میپردازیم و هر چه غیر از این موارد باشد نکاح دائم محسوب میشود.
معنای نکاح منقطع
تعریف عقد موقت یا نکاح منقطع که به آن متعه و در اصطلاح عوام صیغه هم میگویند. بر اساس ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی، نکاح وقتی منقطع است که برای مدت معینی واقع شده باشد.
همانطور که از نامگذاری این نکاح مشخص است، برخلاف ازدواج دائم، نکاح موقت برای مدت مشخصی ایجاد میشود و با پایان یافتن مدت زمانی که دو طرف مشخص کردهاند خود به خود رابطه زوجیت بین زن و مرد تمام میشود.
بر اساس ماده ۱۰۷۶ قانون مدنی، مدت نکاح منقطع باید کاملا معین شود.
مدت عقد نکاح باید در زمان عقد مشخص شود و این که صرفا قابلیت تعیین داشته باشد، کفایت نمیکند. برای مثال باید تعیین کنند که برای مدت دو سال از تاریخ عقد.
موضوع تعیین مدت در عقد موقت بسیار اهمیت دارد. در قانون صراحتی مبنی بر اینکه عدم ذکر مدت در ازدواج موقت باعث باطل شدن عقد است، وجود ندارد و عقیده غالب بر این است که عدم ذکر مدت در ازدواج باعث باطل شدن عقد نیست و عقد ازدواج دائم محسوب میشود.
بنابراین اولین تفاوت عقد موقت با دائم همین موضوع مدت و اهمیت آن است که در عقد دائم چنین موضوعی اصلا موضوعیت ندارد و عقد به نیت مادامالعمر بودن و تمام نشدن ایجاد میشود.
طبق ماده ۱۰۹۵ قانون مدنی، در نکاح منقطع عدم مهر موجب بطلان است.
یکی دیگر از تفاوتهای عقد موقت و دائم، لزوم تعیین مهریه در هنگام عقد است. در عقد دائم دو طرف میتوانند تعیین مهریه را به بعد از عقد موکول کنند و با نامعلوم بودن میزان مهریه میتوان خطبه عقد را جاری کرد و رابطه محرمیت و زوجیت برقرار میشود.
اما در عقد موقت در هنگام عقد باید میزان مهریه معلوم باشد و بدون تعیین میزان آن، خطبه عقدی که جاری میشود باطل است.
آنچه در عقد موقت شرط است تعیین میزان مهریه در هنگام عقد است و نه پرداخت آن. یعنی زوج میتواند بعد از عقد مهریه را هر موقع که زوجه مطالبه کرد پرداخت کند. شرایطی که مهریه باید داشته باشد مانند همان شرایط مهریه در عقد دائم است.
شرط ارث بردن زن و شوهر
ثبت ديدگاه