شرایط و آثار حقوقی وصیت تملیکی
وصیت به این معناست که انسان سفارش کند بعد از مرگش برای او کاری انجام دهند یا بگوید بعد از مرگش چیزی از اموال او برای کسی باشد یا برای فرزندان خود قیّم (سرپرست) مشخص کند. وصیت باید برای انجام امور مشروع باشد. چرا که وصیت بر امور غیرمشروع باطل است.
معنی وصیت تملیکی
وصیت تملیکی یعنی کسی عین یا منفعتی از مال خودش را برای زمان بعد از مرگش به دیگری، بهطور مجانی، واگذار کند. با این نوع وصیت، شخص میتواند تا حدودی تکلیف بخشی از اموال خود را مشخص کند. مانند اینکه وصیت کند اموالش برای ساخت بیمارستان، دانشگاه، مسجد و… صرف شود یا اینکه به اشخاص خاصی داده شود. البته باید به یاد داشته باشیم که شخص وصیتکننده تنها میتواند یکسوم تمام داراییهایش را وصیت کند و بیش از این مقدار را اجازه ندارد مگر اینکه ورثه اجازه دهند. منظور، یکسومِ اموالی است که در زمان فوت وصیتکننده به او تعلق دارد؛ یعنی اگر وصیتکننده بیشتر از یکسوم اموال خود را وصیت کند، این وصیت بهشرطی صحیح است که ورثه میزان اضافه بر یکسوم را اجازه دهند.
وصیت تملیکی ارکانی دارد که عبارتند از:
معنی موصی
موصی یا وصیتکننده کسی است که مال یا منفعتی را بهطور مجانی به دیگری برای بعد از مرگش واگذار میکند. موصی باید عاقل باشد و به سن بلوغ رسیده باشد و با رضایت و اختیار خود وصیت را انجام دهد. بنابراین اگر موصی در حال مستی یا بیهوشی یا به اجبار وصیت کند، وصیت او باطل است چرا که این وصیت با اراده و تعقل صورت نگرفته است و از طرفی موصی باید بتواند در اموالش تصرف کند؛ مثل این که ورشکسته نباشد.
معنی موصیله
موصیله کسی است که به واسطه وصیت، مالی به او داده میشود. موصیله باید هنگام وصیت موجود باشد و بتواند مالک چیزی بشود که برای او وصیت شده است هرچند جنینی باشد که در شکم مادر است؛ اما اگر به کلی وجود نداشته باشد، وصیت برای او صحیح نیست. اما اگر زنی جنینی را حامله باشد میتوان برای او مالی را وصیت کرد. در این صورت اگر آن جنین حتی برای لحظاتی کوتاه زنده به دنیا بیاید و سپس بمیرد صاحب آن مال میشود اما اگر از ابتدا مرده به دنیا بیاید، آن مال به سایر ورثه میرسد.
معنی موصیبه
ثبت ديدگاه