اگر نیاز به اخذ مشاوره تلفنی با وکیل متخصص در جرایم اینترنتی و سایر موضوعات حقوقی دارید می توانید از طریق اینجااز خدمات حقوقی وکلای مجرب و پایه یک تهران به طور شبانه روزی بهره مند شوید .
حق محرمانگی دادههای رایانه ای
طبق ماده یک قانون جرایم رایانهای ، هرکس بهطور غیرمجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. با گسترش روز افزون فناوریهای دیجیتال گاهی حریم خصوصی اشخاص تحت تاثیر قرار میگیرد. امروزه بسیاری از اطلاعات شخصی، خانوادگی، شغلی و … در وسایل الکترونیکی مثل گوشی موبایل، تبلت، رایانه و… نگهداری میشود که دسترسی سایر افراد به این اطلاعات مصداق نقض حریم خصوصی افراد بهحساب میآید؛ لذا قانونگذار در سال ۱۳۸۸ قانونی به نام «قانون جرایم رایانهای» تصویب کرد که در ماده یک آن از حق محرمانگی دادهها، حمایت کرد. ماده یک قانون جرایم رایانهای بیان میدارد «هر کس به طور غیر مجاز به دادهها یا سامانههای رایانهای یا مخابراتی که به وسیله تدابیر امنیتی حفاظت شده است دسترسی یابد، به حبس از نود و یک روز تا یک سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. همانطور که مشاهده میکنید قانونگذار دسترسی غیرمجاز به سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا دادهها را در صورت وجود شرایط زیر جرم میداند:
۱- این دسترسی بدون اجازه شخص باشد؛ بنابراین در مواردی که خود شخص، اذن به مشاهده داده یا اذن ورود به سامانه را میدهد، جرمی رخ نمیدهد. ۲- دادهها یا سامانه، برخوردار از تدابیر امنیتی باشند چرا که حمایت قانونی شامل افرادی میشود که خودشان حداقلی از امنیت را برای حریم خصوصیشان قائلند. برای مثال اگر سامانه مدنظر گوشی همراه یا رایانه شخصی است، دارای رمز عبور باشد که مرتکب با گذر از این تدابیر امنیتی مجرم شناخته خواهد شد. این ماده بهطور گسترده، هم شامل زمانی میشود که شخصی در دنیای واقعی رمز عبور شما را بهنحوی بشکند و به اطلاعات سامانه دسترسی پیدا کند و هم زمانی که در فضای مجازی از طرقی مثل هک و عبور از تدابیر امنیتی به اطلاعات دسترسی پیدا کند. حال گذر از این تدابیر امنیتی میتواند از طرق مختلف صورت بگیرد؛ چه به صورت فنی و با استفاده از نرمافزار، چه بهصورت غیر فنی مثل فریب دادن شخص برای در اختیار گذاشتن نام کاربری و رمز عبور که قانونگذار بین این دو مورد تفاوتی قائل نشده است. همانطورکه از ماده فوق پیداست، هم دسترسی به سامانه و هم دسترسی به دادهها (در صورت وجود سایر شرایط) جرم است بنابراین اگر فردی از تدابیر امنیتی شما عبور کند و وارد سیستم شود، حتی بدون اینکه اطلاعاتی را مشاهده کند، عمل وی جرم و قابل مجازات است.
ثبت ديدگاه