مشاوره حقوقی در مورد معاملات نیابتی
اگر نیاز به اخذ مشاوره تلفنی با وکیل متخصص در امور قراردادی و سایر موضوعات حقوقی دارید می توانید از طریق اینجا از خدمات حقوقی وکلای مجرب و پایه یک تهران به طور شبانه روزی بهره مند شوید .
انجام معامله به نیابت از اشخاص
گاهی اوقات ممکن است اشخاصی غیر از خود فرد اقدام به انجام معامله کنند که به اینگونه انجام معامله، معاملات نیابتی گفته میشود معاملات نیابتی انواع مختلفی دارد که شامل معامله توسط وکیل، معامله توسط ولیقهری، معامله توسط قیم، معامله توسط وصی و معامله توسط نماینده شرکت است.
معامله توسط وکیل
مطابق ماده ۶۵٧ قانون مدنی، وکالت عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین، طرف دیگر را برای انجام امری نایب و نماینده خود میکند.
وکالت عقدی جایز است. به این معنا که هر یک از طرفین هر موقع که بخواهند، میتوانند آن را به هم بزنند.
انجام وکالت در معاملات بهصورت وکالت رسمی انجام میگیرد. به این معنا که وکالتنامهای من باب فروش یا اجاره ملک یا املاک مشخصی به فردی داده میشود یا ممکن است اعطای وکالت صرفاً جهت انجام عمل خاصی باشد که در این صورت به آن وکالت کاری گفته میشود. مانند وکالت در مراجعه به اداره ثبت جهت انجام امر خاصی.
نخستین نکته مهم در انجام معامله با وکالت از فردی دیگر، بررسی اعتبار وکالتنامه وکیل است. چرا که ممکن است در بعضی موارد اعتبار وکالتنامه از بین رفته باشد.
به طور مثال در صورت فوت موکل یا وکیل، در صورت عزل وکیل توسط موکل، حجر وکیل یا موکل به دلیل دیوانگی، وکالتنامه اعتبار خود را از دست میدهد.
وکیل فقط در حدود اختیاراتی که به وی داده میشود، مجاز به اقدام است و اگر وکیل کاری را انجام دهد که موکل این اجازه را به وی نداده باشد، عمل او فضولی محسوب میشود و در صورتی که موکل تأیید نکند، عمل انجامشده وکیل باطل است.
در وکالتنامه باید صراحتاً قید شود که نوع عقد کدام است. مانند اینکه نوشته شود خرید، فروش، اجاره و یا … .
اگر بین وکیل و موکل توافقی مبنی بر این باشد که وکیل وجهی مانند ثمن معامله را دریافت کند یا اینکه ملک را تحویل بگیرد، حتماً باید در وکالتنامه قید شود.
تفویض وکالت
گاهی اوقات ممکن است وکیل کلیه اختیارات خود را به شخص ثالثی واگذار کند که به این عمل تفویض وکالت گفته میشود.
وکیل تنها زمانی میتواند اقدام به تفویض وکالت کند که این اختیار صراحتاً در وکالتنامه به او داده شده باشد.
در مورد اینکه با تفویض وکالت، وکالت وکیل اول از بین میرود یا پا برجاست، اختلاف نظر وجود دارد.
بعضی معتقدند که وکالت وکیل اول معتبر است و در صورت فوت یا محجور شدن وکیل اول، وکالت وکیل دوم نیز باطل میشود. اما عدهای دیگر خلاف این نظر را دارند و معتقدند که در صورت فوت یا محجور شدن وکیل اول، وکالت وکیل دوم معتبر باقی میماند.
وکیل بهصورت عادی نسبت به هرگونه فساد یا مشکلی در قرارداد حتی در مقابل طرف معامله نیز تعهدی ندارد و در صورت کشف هرگونه فسادی در مالکیت موکل، مسئولیتی متوجه شخص وکیل نخواهد بود.
در اعطای وکالت باید این نکته را مدنظر قرار داد که وکیل میبایست اهلیت داشته باشد. یعنی بالغ، عاقل و رشید باشد.
معامله توسط ولی
کودکان معمولاً قادر به انجام امور مالی خود نیستند یا فرد مجنونی که از کودکی دچار اختلال روانی بوده است. همه این افراد تحت ولایت پدر و جد پدری خود هستند و ولی، نماینده قانونی آنان محسوب میشود.
مهمترین وظیفه ولی، نمایندگی از صغیر و مجنون است و در واقع اداره اموال و حفظ حقوق آنان از وظایف ولی قهری است.
اگر ولیقهری بخواهد اقدام به انجام معامله از سوی طفل کند، باید بررسی کند که طفل به سن بلوغ نرسیده و از ولایت خارج نشده باشد.
معامله توسط قیم
قیم فردی است که از طرف دادگاه جهت حمایت از محجور و اداره اموال وی منصوب میشود.
برای چه افرادی قیم منصوب میشود؟
ثبت ديدگاه