مهریه چیست

مهریه 

مهر یا مهریه ( به فتح میم ) یکی از حقوق مالی می باشد که به تبع جاری شدن عقد نکاح به زن تعلق می گیرد  به موجب ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی به مجرد عقد  زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید . 

علی رغم آن که به محض جاری شدن  عقد ازدواج میان طرفین ، زن مالک مهر می شود و هیچ چیز نمی تواند جلوی این مالکیت را بگیرد ، مسائلی همچون وقوع نزدیکی ،  عدم تمکین و یا ارتکاب بعضی  اعمال از جانب زن ، می تواند  مانع از استحقاق زن نسبت به تمام یا قسمتی از مهریه گردد  . 

انواع مهریه

مهریه

برخلاف عقد موقت ، تعیین مهریه در عقد دائم شرط لازم و ضروری برای صحت عقد نیست . بنابراین ، در صورتی که در زمان عقد ، مهریه ای تعیین نشده باشد نیز عقد صحیح است و طرفین می توانند بعد از ازدواج در مورد مهریه توافق کنند . به همین دلیل ، بسته به اینکه مهریه در حین عقد تعیین شده باشد یا نشده باشد ، می توان انواع مهریه را شناسایی کرد که بر این مبنا مهریه به مهر المسمی ، مهر المثل و مهر المتعه تقسیم می می شود .

مهر المسمّی

مهرالمسمّی مال معین و مشخصی است که با توافق زن و شوهر به عنوان مهریه تعیین می شود  در واقع مهرالمسمّی همان مهری است که اکثر افراد به هنگام انعقاد عقد ازدواج درباره آن توافق می کنند و آن را در سند ازدواج ثبت می کنند . همچنین زوجین می توانند شخصی را تعیین کنند تا میزان مهریه را مشخص کند که اصطلاحا به آن داور گفته می شود . 

 اگر طلاق بعد از رابطه زناشویی باشد ، زن مستحق دریافت تمام مهریه است و در در صورتی که طلاق قبل از رابطه زناشویی اتفاق بیفتد ، زن تنها مستحق نصف مهریه خواهد بود .

مهر المثل

چنانچه در زمان عقد دائم ، طرفین مهریه و میزان آن را تعیین نکرده باشند  و مرد زن را بعد از نزدیکی طلاق دهد ، زن مستحق دریافت مهرالمثل خواهد بود  میزان این نوع از مهریه بر حسب عرف و با توجه به وضعیت زن از لحاظ سن ، تحصیلات ، موقعیت خانوادگی و اجتماعی وی ، زیبایی و مواردی از این دست با در نظر گرفتن مقتضیات زمان و محل سکونت وی تعیین می شود در حال حاضر تعیین میزان مهرالمثل از طریق اخذ نظر کارشناس رسمی دادگستری انجام می پذیرد . 

مهر المتعه

هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی و تعیین مهر زن خود را طلاق دهد ، زن مستحقمهرالمتعه است .

 مهرالمتعه مانند مهرالمثل ناظر به مواردی است که مهریه در زمان عقد و در سند ازدواج تعیین نشده باشد .  مهرالمتعه به موردی اختصاص دارد که مرد بخواهد زن را قبل از وقوع رابطه زناشویی طلاق بدهد وبرای تعیین مهرالمتعه حال مرد از حیث غنا و فقر ملاحظه می شود .

تفاوت مهریه  عندالمطالبه و مهریه عند الاستطاعه

دررابطه با چگونگی پرداخت و مطالبه مهریه نیز می توان آن را به مهریه عند المطالبه و مهریه عند الاستطاعه تقسیم کرد که با یکدیگر متفاوت بوده و احکام خاص خود را دارند . تفاوت این دو مهریه از جهت آن است که برای دریافت مهریه عندالاستطاعه ، زن باید استطاعت یا توانایی مرد برای پرداخت مهریه را ثابت کند .